Het succes van Volkswagen is grotendeels te danken aan het feit dat het kopen van een Volkswagen of Skoda op de pof in Europa veel goedkoper is dan de aanschaf van een Renault of Peugeot, zo schrijft The Wall Street Journal woensdag.

Aangezien bijna een derde van de autokopers in Europa zijn auto niet cash afrekent, maar moet financieren, geeft dat VW een enorm voordeel. De effectieve rente op een autolening bij de Duitsers is vaak een procent of twee, waar die bij Franse en Italiaanse merken als snel boven de vijf, of zelfs zelf procent ligt.

Duitse rente

Het op een na grootste autoconcern ter wereld kan heel goedkoop lenen omdat het meelift op de historisch lage Duitse rente. Renault, PSA en Fiat daarentegen, kunnen veel lastiger financieren. Afgelopen mei leende VW via de uitgifte van obligaties met een looptijd van vijf jaar tegen een rente van 1,875 procent. Peugeot was in april van dit jaar 5,625 procent kwijt, Fiat in juli zelfs 7,75 procent op stukken met een looptijd van vier jaar.

Fiat heeft heel veel last van de hoge rente op Italiaanse staatsschuld. Een merk als Peugeot vooral van het feit dat kredietbeoordeelaars de fabrikant zelf al een aantal keer hebben afgewaardeerd. Ze twijfelen aan de solvabiliteit van het PSA-concern.

Stunten met de verkoopprijs

Waar Peugeot, Renault, Fiat maar ook Opel hun marktaandeel verdedigen met het verlagen van de verkoopprijs zelf, volstaat het voor Volkswagen om de rente op autoleningen laag te houden. Het verdient daardoor misschien wel niet zoveel op leningen als het zou kunnen, maar houdt de marges op de auto in tact. En dat laatste is volgens de krant van groot belang omdat een lagere verkoopprijs doorwerkt in de tweedehands markt en uiteindelijk de merkwaarde aantast.

Ook in Nederland groeit het marktaandeel van Volkswagengroep en bedraagt het nu rond de 22 procent, maar vanwege het enorme belang van de leasemarkt in Nederland, wijkt het beeld iets van de rest van Europa. Zo doet Renault het hier relatief goed omdat het modellen heeft die vanwege hun zuinigheid extra aantrekkelijk zijn voor leaserijders.

Bron: www.z24.nl